Bad Gastein dag IV

Idag tog vi en paus från skidorna så vi fick vila våra fötter från pjäxorna. Istället tog vi sovmorgon, strosade i mysiga gränder, gjorde ett besök på Felsentherme -kurbadet (där vi faktiskt kunde ligga ute och sola i bara badkläder!), och avslutade med en fantastisk fondue på restaurangen Hofkeller.
 
 
 
 

Det är en mysig by Bad Gastein som ligger i en dal omgärdad av de gigantiska Alperna ca 1,5 timmes bilfärd från Saltzburg.. Rakt igenom byn rinner en flod med ett mäktigt vattenfall nästan precis mitt i bykärnan. Här finns stora vackra byggnader i vad vi tror är barock stil, som minner om en svunnen tid vi bara kan fantisera om när vi går där x antal år senare. Vad som dessvärre är verklighet är att när man kommer närmare upptäcker man att många av dessa vackra byggnader är tomma, övergivna, och förfallna med trasiga fönsterrutor, krackelerande murbruk och flagnande målerier. Skyltar och hotellnamn skvallrar om att det nog varit full aktivitet någon gång men nu ligger dammet tjockt på fönterbrädorna och när vi kikade in genom de dammiga glasrutorna såg vi på vissa ställen att gardiner hängde kvar och rummen där innanför var möblerade, något hade till och med blommor som torkat och vissnat för längesen. Det känns nästan som en spökstad och det är inte utan att man undrar vad som hänt -om det hänt något, eller hur så stora komplex bara kan stå lämnade sådär, helt lämnade till sitt eget förfall. Det är konstigt och synd -jättesynd, för det finns sådan potential! 
 
Det överlag, är något vi reflekterat lite över under dagarna vi varit här, det finns sådan extrem potential, men det brister lite någonstans. Kaféerna är väldigt enkelt - nästan naket -inredda, butikerna säljer krimskrams ingen vill ha eller mockaskor, det är kontanter som gäller (utom på de stora hotellen och Spar matbutiken) och överlag går det mesta i färger, mönster och textilier som gör att man tror tiden stannade här någon gång på 70-talet. Dessutom är lokalborna inte särskilt bra på engelska och trots att Bad Gastein är en turistort av rang så står alla skyltar enbart på tyska, det kan också tyckas lite märkligt. Det är charmigt på sitt sätt, men som sagt, här har man verkligen chansen att få till något riktigt riktigt bra, varför tar man inte vara på den bättre?


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0