Stinky!!

Landets högskolor och universitet ska utökas med 10 000 platser. 9000 av dem tilldelas lärarprogrammet eftersom Björklund konstaterat att för få har sökt till programmet de senaste 20 åren. Tjooohooo, va bra Mr Skolminister, att du löser problemet!

Om för få söker finns det garanterat redan plats den dagen fler kommer på att de vill bli lärare. Utöka programmet och det kommer eka ännu värre. För det handlar inte om att det inte finns tillräckligt med platser till de sökande, det handlar om att fler inte vill bli lärare -och vad kan det bero på?! Jag ber ministern att gnugga geniknölarna på riktigt, se problemet utifrån den verklighet som faktiskt råder. Börja därefter i rätt ände; fundera på hur du ska få de befintliga lärarna att inte duka under för den arbetsbelastning som åläggs dem, och lägg de där miljarderna som ska användas till utbildningsplatser på att höja lärarlönerna istället. Det, och ingenting annat, skulle göra läraryrket attraktivare. Det skulle öka antalet sökande, höja standarden och i förlängningen nivån på den svenska skolan. Skulle det därefter bli för trångt på lärosätena -då kan det vara en god idé att utöka antalet platser, men det är lång väg dit.

Eller, är det ytterliggare ett steg i en rutten politik som grundar sig på att vissa är viktigare, mer värda än andra? En politik som i smyg reproducerar ett klassamhälle som smakar finfolk och arbetare - i min värld är det jämställt med förakt och diskriminering. Fler utbildningsplatser på lärarprogrammet, fler utbildade lärare som på sikt skapar en övertalighet som kan pressa de redan låga lönerna istället...
 
Att utbilda sig till gymnasielärare idag innebär 11 terminers heltidsstudier (något kortare om man väljer inriktning mot de lägre åldrarna). En juridisk eller medicinsk examen tar ungefär lika lång tid, men jag törs lova att lönerna för dessa olika yrkesinriktningar inte riktigt ligger på likvärdiga nivåer.  Ett halvår efter avslutade studier kickar återbetalningsskyldigheten för studielånet in. Staten (regeringen) reglerar (lärar)utbildningens utformning, men skolan är också statligt styrd så där regleras även lönerna för denna yrkesgrupp.  Hur kommer det sig att de skriker efter blivande lärare men inte är villiga att ge dem mer betalt än att de med nöd och näppe har råd att betala av det giganriska studielån som man faktiskt drar på sig efter 5,5 års studiestress och budgetleverne? 
 
Jag vill gärna tro på människans godhet, men just i det här fallet med herrn i fråga involverad kan man nästan ana hans människosyn genom att läsa mellan raderna i flertalet av hans uttalanden och "förbättringar" inom skolvärlden.
 
Det ligger som sagt något illadoftande någonstans.... Det pyser och det förgiftar.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0